Gipsarski radovi

Sve o gipsu
Sta je uopste gips?
Gips je stena stara preko 200 miliona godina nastala taloženjem, vrlo lako se obrađuje i koristi se u građevini već dugi niz godina. Za čoveka je gips u potpunosti neškodljiv, te je sa gledišta biologije građenja potpuno besprekoran proizvod. Gips poseduje pH-vrednost ljudske kože, bez mirisa je i bezopasan. Ukratko, gips je materijal koji je prilagođen okolini, ekololški je besprekoran, a s biološkog gledišta je potpuno neškodljiv.

Negorivost gips-kartonskih ploča zasniva se takođe na dobrim svojstvima gipsanog jezgra. Gips u sebi veže oko 22 posto kristalne vode što kod ploča debljine 15mm iznosi oko 3 litra po kvadratnom metru. U slučaju požara ta voda deluje samogasivo.

Proizvodi od gipsa su ekološki i najpogodniji za stanovanje.
Prirodni gips, prirodni dodaci, karton, proizvodnja koja ne ugrožava životnu sredinu, ekološka primena gipskartonskih ploča, kao i reciklaža čine ekološki koncept .

Gipskartonske ploče i malteri poseduju IBO ekološki sertifikat. Gips je negoriv materijal, a sistemi sa gipskartonskim pločama smanjuju troškove i vreme izgradnje, čuvaju toplotu i dobro izoluju zvuk.
Gips je jedinjenje kalcijum-sulfata i vode. Njegova hemijska formula glasi:
CaSO4 x 2 H2O

Ovu sirovina se prerađuje u gipskartonske ploče, ispunjivače, lepkove, glet mase, estrihe i maltere. Oblaganje zidova i tavanica, pregradni zidovi kao i materijali za unutrašnje malterisanje, gletovanje, livenje estriha i dr. su samo neke od primena.

Kada i kako je nastao Gips?
Ma koliko to bilo začudjujuće gips postoji već oko 200 miliona godina. Kroz geološki proces u vodi se taložio rastvoreni gips u plitkim morskim zalivima i tako je stvarao danas poznata mesta taloženja. Prema tome ako se priča o tradicionalno dokazanim građevinskim materijalima, gips svakako mora stajati na prvom mestu.

Često se o tome priča da je gips “građevinsko biološki vredan”. Šta to znači?

Gips je potpuno oslobođen od mirisa. Osim toga on ne sadrži, tj. ne razvija nikakve supstance koje mogu ugroziti zdravlje. Sve to ga čini dobro podnošljivim kako za čoveka tako za životinje i životnu sredinu. Od njega dobijeni proizvodi poseduju iste karakteristike. Na osnovu svojih specijalnih osobina poboljšava klimu u prostoriji kao i osećaj udobnosti stanovanja.

U gipsarske radove spadaju sve vrste unutrasnje dekoracije prilikom kojih se koristi gips. U danasnje vreme umesto gipsa postoji i velika primena lajsni i dekorativnih ukrasa koji se prave od stiropora i stirodura. Njihova prednost je mnogo niza cena materijala, ali ako zelite kvalitet, onda je tu gips. Mana stirodur i stiropor lajsni je sto su dosta manje otporne na fizicka ostecenja od gipsanih.Poseban deo gipsarskih radova su spusteni plafoni i pregradni zidovi.

Zašto gips karton?
1.-Ekološki podoban

Gips karton ploče imaju gipsano jezgro obostrano obloženo posebnim visokovrednim kartonom. Gips nema mirisa ni sastojka štetnih po zdravlje, jer su važna svojstva dobijena pripremom i proizvodnjom kroz ekološki čiste postupke.

2.-Gips karton je dobar regulator vlažnosti

Zahvaljujući poroznom gipsanom jezgru gips karton ploèe delotvorno regulišu vlažnost vazduha u prostoriji. Naime, poznato je da graðevinski materijali koji obiluju makroporama privremeno upijaju višak vlage iz vazduha, koju vraćaju kad vazduh u prostoriji postane suv. To im daje svojstvo regulatora klime u zatvorenom prostoru.

3.-Gips karton ne gori

Negorivost gips karton ploča zasniva se takoðe na dobrim svojstvima gipsanog jezgra. Gips u sebi veže oko 22% kristalne vode što kod ploèa debljine 15 mm iznosi oko 3 litra po kvadratnom metru. U sluèaju požara ta voda deluje samogasivo.

4.-Udoban je za stanovanje

Udobnost stanovanja zavisi od materijala ugrađenog u enterijer. Građevinski materijali s nižom provodljivošću toplote (napr. drvo, gips) stvaraju osećaj toplote i udobnosti. Zato su i gips karton ploče važan faktor zdravog stanovanja.

5.-Gips karton smanjuje troškove i skracuje vreme izgradnje

Gips karton sistemi omoguæavaju kvalitetnu izgradnju od podruma do tavana uz smanjenje troškova. Lake konstrukcije smanjuju optereæenje nosivih graðevinskih elemenata a instalacije se lako provode kroz šuplji deo zida uz manje troškove. Suva izgradnja garantuje kraæi rok izvoðenja i brže useljenje.

6.-Zidovi od gips kartona čuvaju toplotu

Ako ne živite u sunèanom podruèju optimalna toplotna zaštita nije luksuz veæ važan faktor zdravog stanovanja. U velikoj prednosti su materijali koji sporo provode toplotu. Gips karton sistemi nude baš to- dobru toplotnu zaštitu za celu kucu.

7.-Gips karton zadržava zvuk

Gipskarton sistemi pružaju značajnu zvučnu zaštitu. Dvostruka konstrukcija upija zvučne talase i oslabljuje ih usporenim vibriranjem velikih ploča dok mekani spojevi s ostalim elementima zgrade sprečavaju pojavu zvučnog mosta. Ako se šupljine ispune mineralnom vunom, konstrukcija postaje masivnija a izolator i vazdušni međuprostor apsorbovanje preostalu energiju zvuka.

8-Gips karton zidovi podnose opterećenja

Primenom odgovarajućeg pribora na gipskarton konstrukcije mogu se obesiti i obesiti ili pričvrstiti razni predmeti. Način pričvršćenja zavisi od mase predmeta kojoj treba prilagoditi pribor. To su najčešće specijalne kuke i tiplovi za šuplje konstrukcije. Jednostavna konstrukcijska prilagođavanja omoguæuju i trajna pričvršćenja veših tereta.

Obrada spaletni

Obrada špaletni – razrušenih otvora ivica .

Posle zamene stare , dotrajale i ugradnje nove PVC , ALU ili drvene stolarije ( prozora i vrata) , potrebno je obraditi razrušene otvore ivica koji su uzrokovani samim vađenjem ( štemanjem ). Sistem gips-karton ploča je nabolji i najbrži nacin za obradu špaletni. U odnosu na klasično malterisanje gde proces rada traje i 10-tak dana, gde kvalitet nije na zavidnom nivou, a dolazi i do oštećenja (grebanja) stolarije usled upotrebe peska i cementa, i na kraju ceo stan bude zaprljan,suvo malterisanje gips-karton pločama se izvodi vrlo brzo, prašine skoro i da nema.Obrada se vrši u kombinaciji sa mineralnom vunom kod većih oštecenja (rupa iznad vrata i prozora koje su ostale od starih roletni,rupa koje su nastale usled štemanja).Ugradnjom aluminijumskih lajsni na coskovima dobija se savršena ivica špaletni. Tako dobijene špaletne su bolji toplotni i zvucni izolator, nisu sklone kondezu i budji, a njihova obrada traje manje od 48 h, kada su spremne za gletovanje i krečenje. Gips je prirodni i biološki ispravan materijal pa je preporučljiv i zbog zaštite zdravlja ljudi.

Suvo malterisanje
Suva gradnja – gradnja 21.-og veka

Gipsanim plocama mozemo obloziti postojece zidove,cime se postize delotvorno poboljsanje toplotne i zvucne izolacije u prostoru.Zidove mozemo obloziti na dva nacina:

-na postojece zidove ,ploce se postavljaju lepkom i ovaj postupak nazivamo suvo malterisanje
– pored postojecih zidova,ploce se pricvrscuju na pocinkovanu potkonstrukciju napravljenu na nenosivoj podlozi

Veoma je praktično kod poboljšanja zvučne izolacije čime smanjujemo spoljnu buku. Veoma jeftino, a efikasno vršimo termoizolaciju fasadnih zidova sa unutrašnje strane.

Kada je kratak rok izvođenja, lepljenje ploča je odlično rešenje jer nema sušenja od 28 dana kao kod maltera. Suvo malterisanje podrazumeva oblaganje zidova gips kartonskim pločama, debljine 9,5 ili 12,5mm uz korišćenje lepka za gips ploce.

Karakteristike gipsanih ploca :

– gips ploče nisu zapaljive
– kombinacijom mineralne vune,parne brane i gips karton ploca ,idealna su za zastita od hladnoce zimi, a leti od vrućina
– korigovanje krive podloge
– jednostavno lepljenje bez potkonstrukcije
– veoma brza ugradnja: 7m²/1h
– nema čekanja usled sušenja materijala
-gips regulise vlaznosy vazduha u prostorijama
– poboljšanje zvučne zaštite 2dB
– ekološki materijal sa IBO sertifikatom
– izuzetno povoljna cena
– idealno za sanacije i adaptacije
– izuzetna zvucna izolacija


Stilske lajsne

Primena stilskih lajsni
Veliki izbor ukrasnih profila i rozeta jednostavnih za postavljanje, koji objedinjuju stil i eleganciju i visokokvalitetne karakteristike, s kojima uređenje prostora dobija posebnu notu i prekrivaju se npr. kablovi, vodovi, pukotine, neravnine itd. Jedan proizvod istisnut iz polistirola kvalitetan je i po pristupačnoj ceni.Potpuno novi koncept ukrasnih profila koji se mogu slagati i kombinovati.

Kupatila
Zidne gips karton konstrukcije su pogodne za ugradnju svih vrsta instalacija. Električni kablovi, vodovi i cevi prečnika 30 mm mogu se horizontalno provoditi kroz vertikalne nosače u jednostrukoj metalnoj konstrukciji. Cevi većeg prečnika mogu se smestiti u šupljinu između
nosača dvostruke nosive konstrukcije pregrade. Pri tom se međuprostor prilagođava prečniku cevi.

Za razliku od uobičajene ugradnje u masivnom zidu, ovde nema instalacijskih kanala i otvora a nisu dopuštene ni naknadne intervencije razbijanjem ploča. Suva ugradnja omogućuje besprekorno precizno izvođenje, bez razbijanja betona i opeke, bez buke i prašine. Velike prednosti gips karton zidova dolaze do punog izražaja upravo pri izvođenju instalacija.

Oblaganje zidova gips kartonom
Suvo malterisanje – lepljenje gips karton ploča na zid

Namena:
Oblaganje postojećih zidova gips karton pločama idealno je za izravnavanje neravnina i brzo suvo malterisanje. Kada je kratak rok izvođenja, lepljenje ploča je odlično rešenje jer nema sušenja preko 15 dana kao kod maltera.

Prednosti:
– korigovanje krive podloge
– jednostavno lepljenje bez potkonstrukcije
– veoma brza ugradnja: 7 m²/1h
– nema čekanja usled sušenja materijala
– poboljšanje zvučne zaštite 2 dB
– gletovanje nije potrebno
– ekološki materijal
– izuzetno povoljna cena

Oblaganje zida i termoizolacija
Namena:
Oblaganje postojećih zidova gips karton pločama idealno je za pokrivanje
neravnina zida, pukotina, ispucalog maltera… Veoma je praktično kod
poboljšanja zvučne izolacije čime smanjujemo spoljnu buku. Veoma jeftino a
efikasno vršimo termoizolaciju fasadnih zidova sa unutrašnje strane.

Prednosti:
– izuzetno povećanje toplotne izolacije zida
– poboljšanje zvučne zaštite i preko 15 dB
– nije potrebna priprema podloge
– idealno za sanacije i adaptacije
– jednostavna i brza montaža 3 m²/1h
– mogućnost podešavanje distance do zida
– nema sušenja materijala
– ekološki material

Gips karton termo zvučna izolacija
-Osobine termo i zvučne izolacije gips karton zidova

Termo-zvučna izolacija

Veoma je praktično kod poboljšanja zvučne izolacije čime smanjujemo
spoljnu buku. Veoma jeftino a efikasno vršimo termoizolaciju fasadnih
zidova sa unutrašnje strane.

Prednosti:
– izuzetno povećanje toplotne izolacije zida
– poboljšanje zvučne zaštite i preko 15 dB
– nije potrebna priprema podloge
– idealno za sanacije i adaptacije
– jednostavna i brza montaža 3 m²/1h
– mogućnost podešavanje distance do zida
– nema sušenja materijala
– ekološki material

Kontakt

Molersko farbarska radnja AG-ADAPTACIJA ZR
Brace Jerkovica br.165
11.000 Beograd
PIB : 106030587
MB : 61760121

Mašinski moleraj

10 godina iskustva
Najnovija tehnologija
Garancija kvaliteta

AncoraThemes © 2021. All rights reserved.

Translate »