Korisni saveti

Evo nekoliko korisnih saveta o vrstama boja koje najbolje odgovaraju svetlu u Vašem prostoru.

– Na mestima izloženim sunčevoj svetlosti i u letnjim sobama, svetle boje i reflektirajuće bele boje s hladnom notom delovaće umirujuće i sprečiće vrućinu.
– U hladnijim podnebljima tamne boje dobro deluju u spavaćim sobama:
pružiće Vam osećaj topline i sprečiće hladnoću. Tamna crvena biblioteka ili radna soba mogu biti dobro pribežište u hladnoj zimskoj noći s par užarenih cepanica u kaminu. U krajevima s hladnom klimom nikako nemojte previše potamniti dnevne sobe. U tim krajevima ćete ionako imati ograničenu dnevnu svetlost a nećete se htjeti osećati previše lišeni svetla.

– Ako živite u krajevima s vrućom klimom ili ako u Vašu sobu dopire puno sunčeve svetlosti, izbegavajte tamne boje. One zadržavaju vrućinu i mogu prouzročiti osećaj zagušljivosti.
– U hladnim sobama ili u onima koje su okrenute prema severu dodajte crvenu, crveno-narančastu ili narančasto-žutu boju te boje poput dinje.
– U pretoplim sobama okrenutim prema jugu ohladite boje dodajući plavu, plavo-ljubičastu ili plavo-zelenu.

Plafoni i zidovi zauzimaju velike površine svakog enterijera, tako da je njihov izgled veoma važan jer kreira dobar ili loš utisak o određenom prostoru.

Slaganje boja u unutrašnjem prostoru

Bojom možemo popraviti neke nedostatke stana u odnosu na strane sveta, klimatske uslove, veličinu i oblik prostorije.

Prostorije okrenute prema severu ili severoistoku imaju malo sunčeve svetlosti, pa je u takvim prostorijama uvek hladno.Topla boja zidova, npr. svetložuta, ublažiće ovaj utisak.Prostorije okrenute premajugu ili jugozapadu obasjane su sunčevom svetlošću, pa je za njih, naročito zbog letnjih dana, potrebno odabati zelene ili plave tonove.

Mnogi stanovi imaju dugačke, uske hodnike, iz kojih se ulazi u sobe. Oblik takvih hodnika možemo lako optički izmeniti. Jedan ili oba čeona zida možemo obojiti, npr. jako narandžastom bojom, a ostale zidove neutralnom bojom. Na taj način će se prostor optički skratiti, jer se narandžaste površine naizgled približavaju. Ako bi čeone zidove obojili crno ili tamno-modro, ta bi površina izgledala kao rupa i još bi se optički više udaljila. Mali, uski i kratki hodnik se može proširiti bojenjemsvih površina zelenom bojom. Ta boja proširuje prostor u svim smerovima.

Ako je prostorija isuviše visoka, plafon se može obojiti tamnijom bojom od boje poda, a gornjih 20cm zidova istom bojom kao plafon. Tako će se plafon optički spustiti.

Pri ulasku u nepoznatu prostoriju, prvo se zapažaju zidovi, podovi, visina prostorija.

Zato, ukažite poverenje najboljima – „masinski-moleraj“.

Sve sto biste trebali znati o bojama
Boje utiču na naše živote više nego što mislimo. Ulaskom u prostoriju, prvo primetimo boje, jer su baš one zaslužne za formiranje prostora, a tek onda oblike nameštaja koji je sadržajno upotpunjuje.
Boje mogu uticati na to hoćemo li u nekoj prostoriji boraviti više ili manje vremena, kako ćemo se u njoj osećati, zato je važno pronaći baš one boje i nijanse koje najbolje odgovaraju nama samima, ali i funkciji tog prostora.
Osim u dizajnu enterijera, boje deluju kao ‘čarobni štapić’ i u drugim aspektima dizajna i života uopšte. Međutim, pre nego što odlučite da ulepšate svoj prostor uz pomoć boje, važno je upoznati njena pravila. Odlučite li se za npr. plavu boju, to vam baš i neće olakšati izbor jer ljudsko oko razlikuje otprilike sedam miliona boja stoga je pojam ‘plava’ u stvari zajedničko ime mnoštva nijansi te popularne boje.

SPEKTAR BOJA
Sve šeme boja koje su danas u upotrebi zasnivaju se na spektru boja za čiji je pronalazak zaslužan Isak Njutn, koji je u drugoj polovini 17. veka proveo zrak svetla kroz prizmu, pritom postigavši efekt sličan bojama duge. Nakraju je, spojivši dva kraja spektra, došao do ideje o krugu boja koji se sastoji od šest osnovnih boja (primarne i sekundarne). One svojim međusobnim miješanjem stvaraju nove boje (tercijarne).

Primarne boje jedine nisu formirane mešanjem drugih boja. To su veoma snažne boje: plava, crvena i žuta, čijim su kombinovanjem nastale sve ostale boje spektra.

Sekundarne boje nastale su od dve primarne boje. Narandžasta predstavlja spoj crvene i žute, zelena – plave i žute, a ljubičasta – plave i crvene.

Tercijarne boje su narandžasto-crvena, narandžasto-žuta, žuto-zelena, plavo-zelena, plavo-ljubičasta i crveno-ljubičasta. Svaka od njih sastavljena je od jedne sekundarne i jedne primarne boje. Gore navedene su samo neke od mnoštva potencijalnih kombinacija.
‘Temperatura’ boje zavisi od njene pozicije na spektru. Plava, zelena i ljubičasta definišu se kao hladne, a crvena, narandžasta i žuta kao tople boje.

 

ODABIR BOJA
Prilikom odabira boja koje će igrati glavnu ulogu u uređenju vašeg stambenog ili poslovnog prostora, potražite odgovore na sledeća pitanja:
Kakva je orijentacija prostora? Svetlo, bez obzira na to je li prirodno ili veštačko, veoma utiče na izgled boja. Ako je prostor okrenut prema severu, poželjno ga je urediti toplim bojama kako bi se ublažila hladnoća severne svetlosti. Isto tako, ako je prostor okrenut prema jugu, boje enterijera dobiti će topao odsjaj, što vam dopušta upotrebu hladnije šeme boja. Istočno ili zapadno svetlo svemu daje blagi crvenkasti ton.
Treba li veličinu prostora vizualno korigovati? Svetle i hladne boje čine da zidovi i objekti u prostoru izgledaju udaljeniji, stoga se koriste za vizuelno povećanje prostora. Tamne i tople boje prostoru daju ugođaj dobrodošlice, ali ga ujedno i smanjuju, stoga se pretežno koriste u velikim prostorima.
Koja je funkcija prostora? U spavaćoj ili dnevnoj sobi najprikladnija je upotreba neutralnih ili pastelnih boja, dok su primarne boje idealne za dečju sobu. Svetle nijanse plave ili zelene osvežiće kupatilo, dok će upotreba crvenih ili ljubičastih detalja u kuhinji podstreći vašu kreativnost.
Koliko vremena ćete provoditi u pojedinom prostoru? Ako ćete u prostoru boraviti duže vreme, nije preporučljivo da ga uredite agresivnim bojama poput npr. crvene ili žute. U tom slučaju, jarke boje koristite samo u detaljima.
Po uzoru na koji stil želite da uredite prostor? Tehnološki stil zahteva samo neutralne boje poput bele, sive i crne, dok klasični stilovi zahtevaju većinom tamnije i tople boje.
Hoće li se prostor koristiti više po danu ili noću? Svetlo ima veliki uticaj na boje. Za uređenje prostora koji će se koristiti pretežno noću, treba izabrati boje koje će izgledati dobro na veštačkoj svetlosti. Npr. ako u prostoru koristite jako osvetljenje, nije preporučljivo koristiti belu boju ili sjajne materijale poput satena.
Svaki izvor svetla menja naše viđenje boja unutar prostorije – svetlo obične sijalice svemu daje topao žućkasti preliv, dok je svetlo reflektorskih, halogenskih i fluorescentnih ekoloških sijalica hladno i belo pa i tople boje poput crvene obavija hladnim sjajem.

SLAGANJE BOJA


Svaka boja spektra može se uklopiti u bezbroj zanimljivih šema. Neke od osnovnih kombinacija su: neutralna, monohromatska, harmonična i komplementarna.

Neutralna šema je savršena podloga za izlaganje zanimljivih dodataka poput vaza ili slika, čija lepota će najviše doći do izražaja na neupadljivoj beloj ili bež podlozi. Upravo zato se za uređenje umetničkih galerija ili muzeja koristi ova elegantna šema. Neutralna šema zasniva se na upotrebi ‘neboja’ poput bele, crne, sive, smeđe i bež, stoga se za nju kaže da je karakteriše nedostatak boje.
Monohromatska šema iako se zasniva na jednoj boji, može biti itekako zanimljiva. Upotrebite li nekoliko tonova iste boje, npr. svetlije i tamnije tonove zelene boje, te uz to dodate i različite teksture, rezultat će biti prostor koji je provokativan, ali ujedno i smirujući. Monohromatska šema može se koristiti u svim prostorijama, a idealna je za dnevnu ili spavaću sobu.
Harmonična šema nastaje ako koristimo boje koje se nalaze jedna do druge na spektru boja, poput plave i zelene ili žute i narandžaste. Ova šema takođe se može koristiti u svim prostorijama, jer zahvaljujući nedostatku agresivnih kontrasta, deluje opuštajuće.
Komplementarna ili kontrastna šema sastoji se od boja koje se na spektru nalaze jedna nasuprot druge, poput zelene i crvene ili žute i ljubičaste. Te dve boje su u prirodnom skladu te se savršeno nadopunjuju i ističu. Primera radi, crvena je primarna boja čiji je komplement zelena – sekundarna boja nastala spajanjem preostale dve primarne boje (žute i plave). Na ovaj način hladna zelena dovodi toplu crvenu u ravnotežu – spajajući je s ostale dve primarne boje spektra. Ova šema u kojoj se ‘suprotnosti privlače’ veoma je aktivna i stoga pogodna za prostore u kojima se boravi samo kraće vreme, npr. fast food restorane.
Želite li pronaći vašu idealnu šemu boja, inspiraciju potražite u prirodi, ona nas tokom cele godine daruje najlepšim bojama.
Zuta boja sunca ima poruku sjaja i svetlosti, podstice bolje raspolozenje i povecava optimizam,koriscenjem ove boje unosite pozitivnu atmosferu i osecaj sjaja.Zuta boja stimulise dobro raspolozenje,mentalnu energiju i jasnocu misli.
Crvena boja je snazna boja koja podstice na akciju,energiju, i uvek snazno iskace u odnosu na druge boje.Ako se osecate iscrpljeno i ne dostaje vam energije ovo je jedna od kombinacija koja mozete da unesete u svoj dom ali ne u velikim kolicinama kako ne bi izazvala radrazljivost ili hiperaktivnost ,kao kod dece.
Zelena boja podstice rast i razvoj,ona se koristi za podsticanje i pozitivnu energiju. Ova boja se nalazi izmedju toplog i hladnog spektra boja, koristi se za spavace sobe, kuhinje u razlicitim nijansama, i ne preporucuje se za sobe gde ima prevelike dinamike.
Bela boja je osnova i pomaze u isticanju drugih boja, to je boja cistoce i jako cesto se koristi u hodnicima, ali i u prostorijama u kojima se duze boravi predlazemo kombinaciju boja sa belom.
Crna boja, jako impesivna boja, ako se koristi u kombinacijama moze stvoriti impresivnu podlogu ili pozadinu za druge boje. Ako se pretera moze delovati jako depresivno, nije povoljna za decije sobe, ali je povoljna za velike prostorije ili za jedan zid koji koji moze da izdvoji deo prostora kao celinu.
Siva boja je boja ravnoteze i kompromisa,ali sa cesto koristi za poslovne prostore jer daje dozu ozbiljnosti i formalnosti, preporucujemo da je koristite za kancelarije, radne sobe ili u prostorijama gde se obavljaju poslovne aktivnosti.
Plava boja je boja koja smanjuje napetost, stres, a podstice mudrost , preporucujemo da se koristi u spavacim sobama, decijim sobama.Ova boja se ne preporucuja u dnevnom boravku i u kuhinji.
Ljubicasta boja, tamniji ton ljubicaste boje se preporucuje za spavace sobe, a svetliji ton za dnevne sobe ili sobe gde je dinamika najveca.Ljubicasta boja se povezuje sa meditacijom i postenjem.
Roza boja je smirujuca,izuzetno zenstvena boja koja pojacava romantiku i deciju razigranost, preporucuje se za decije sobe i spavace sobe.

Saveti za pripremu i krecenja prostora
Odabrali ste boju, ali pre početka…
Pažljivo pročitajte uputstvo o upotrebi koje se nalazi na ambalaži proizvoda ili u
prospektu da biste sprečili moguće greške tokom rada.
Uverite se da li je površina koju želite da obojite spremna za rad. Ne zaboravite da svež beton i malter moraju biti stari najmanje 28 dana! U suprotnom, može doći do pucanja premaza, promene nijanse i sl.

Preračunajte površinu koju treba da dekorišete i zaštitite, kako biste nabavili
dovoljnu količinu boje, čime smanjujete troškove usled naknadne kupovine ili
neželjenog viška.
Pripremite odgovarajući alat kao i svu pomoćnu opremu.
Površine i predmete koje ne bojite zaštitite trakama, folijama ili najlonima.
Radna temperatura vazduha treba da bude od +5 C do +35 C, a relativna vlažnost ne sme biti preko 85%. Izbegavajte površine direktno izložene suncu!
Proizvode ne mešajte sa proizvodima drugih proizvođača i njihovim
tonerima jer može doći do nepodnošenja i kvarenja boje!
Pre upotrebe proizvod dobro promešajte. Ukoliko imate nekoliko kantica iste
nijanse, preporučujemo da ih međusobno pomešate pre bojenja.
Proizvod obavezno razredite prema uputstvu na ambalaži, jer veće razređenje dovodi do slabe pokrivnosti i šarenila na površini.

Pripremite i impregnirajte podlogu
Da biste obezbedili kvalitetnu dekoraciju i zaštitu, podloga mora biti ravna, čvrsta i čista što se postiže popunjavanjem pukotina, brušenjem neravnina, gletovanjem – ako je potrebno i više puta. Na dobro pripremljenu površinu, nanesite četkom jedan sloj impregnacije. Time postižete ravnomerno upijanje podloge, bolje prijanjanje i smanjenu potrošnju narednog sloja!
Impregniranje podloge nije potrebno kada radite sa intenzivnim nijansama, pri
repariranju očuvanih starih premaza, kao i kod zaštite i dekoracije bojom za
beton.

PROBLEMATICNE POVRSINE SANIRAJTE
Fleke
Površine u enterijeru na kojima su prisutne fleke od nikotina, dima i masnoće,
neophodno je da sanirate pre bojenja. Takva oštećenja prvo operite blagim rastvorom detergenta , a nakon sušenja nanesite jedan sloj impregnacije, a zatim antinikotinsku boju.
Buđ, alge, mahovine
Buđ, alge, mahovine na površinama u eksterijeru i enterijeru prvo lečite, a zatim
bojite. Prebrusite zaraženo mesto do podloge, operite razblaženim sredstvom za
beljenje i dobro isperite. Nanesite sredstvo za unistavanje budji,algi.. u 1-2 sloja, da bi sprečili njihov dalji razvoj. Preporučuje se u prostorijama gde se zahtevaju visoki higijenski uslovi.
Vlaga, iscvetavanje
Sanirajte površine u eksterijeru i enterijeru. Odstranite stari premaz, očistite, dobro isperite i ostavite da se površina osuši. Nanesite četkom u 1-2 sloja silikonsku impregnaciju, čime se blokira pojava vlage i iscvetavanje na problematičnim površinama. Saniranu podlogu možete bojiti svim proizvodima standardne dekoracije.

DEKORACIJA ENTERIJERA I EKSTERIJERA
Enterijer
Bojite suvu i dobro pripremljenu podlogu.
Za kvalitetne akrilne boje koristite kvalitetni kratkokončani valjak (dužina konca 10-15 mm).
Akrilnu boju za zidove razredite prema uputstvu i nanosite u tankom
sloju posebno ako radite u nijansi, uz ukrštanje valjka, po principu “mokro na mokro“ 1-2 krsta.Boju nanesite u dva sloja.
Eksterijer
Bojite suvu i dobro pripremljenu podlogu.
Koristite kvalitetni kratkokončani valjak (dužina konca 20-25 mm).
Boju za fasade ili boju za beton razredite prema uputstvu i nanosite
uz ukrštanje valjka, po principu “mokro na mokro“ 1-2 krsta.
Boju nanesite u dva sloja.
Obratite pažnju…
Kada nanosite intenzivne nijanse (žutu, crvenu, plavu, zelenu), neophodno je da
prvo celu površinu obojite belom bojom ili bojom svetlijom od izabrane nijanse (bez impregniranja podloge). Boju oprezno razredite manjom količinom vode i nanesite u dva sloja.
Ukoliko je moguće, celokupnu površinu obojite odjednom. Ako je to nemoguće
zbog veličine površine, na krajevima gde će se premaz nastaviti ne prelaziti više puta, da ne bi došlo do promene u intenzitetu nijanse prilikom nastavka bojenja.

 

Rasvetom ulepsajte prostor

U zavisnosti od svetlosti, prirodne ili veštačke zavisi kako će izgledati boje, razne ploče i oblici u prostoru. Kvalitetna, maštovita i dobro raspoređena rasveta doprinosi izgledu celog prostora. Lošom rasvetom možete upropastiti i najbolja rešenja, a dobrom rasvetom ćete oplemeniti i skromno uređen prostor.

Pored osvetljavanja predmeta, svetlost stvara i senke u prostoru. Što je uži i usmereniji svetlosni izvor, to je više senki. Na primer, obasjan jarkom sunčevom svetlošću neki predmet će bacati tamnu senku, a za vreme oblačnih dana, kada nema usmerenog izvora svetlosti, neće biti ni senke iza tog istog predmeta.
Pri planiranju rasvete u prostoru morate podjednako obratiti pažnju i na dnevnu svetlost i na električne izvore svetlosti, i oni su podjednako važni.

Načini rasvete
Veličina, oblici i doživljavanje nekog prostora , zavise od vrste svetlosti kojom je osvetljen. Prostor se može osvetliti na različite načine, počevši od jedne sijalice koja visi sa žice i svetli na prostorije, do složene kombinacije raznovrsnih svetlosnih izvora. Rasvetom se mogu ukloniti neki nedostaci prostora, kao što je visina plafona, osećaj skučenosti i sl…

Planiranje rasvete
Pre izbora rasvete i postavljanja rasvetnih tela, izvršite razmeštaj stvari u stanu. U dnevnoj sobi se ne morate čvrsto držati ovog pravila, ali recimo u kuhinji gde je rasveta strogo povezana sa određenim aktivnostima, morate biti precizni.
Postavite prekidače tamo gde su vam najpotrebniji, u blizini ulaznih vrata, u blizini noćne lampe, na dnu i na vrhu stepeništa (u hodnicima treba instalirati dvostruke prekidače koje je moguće aktivirati i deaktivirati na oba kraja).

Odaberite najbolju rasvetu

 


Većina prostorija nemaju strogo određenu namenu, trebalo bi unapred razmotriti kako će se koristiti svaka prostrorija, pa tek onda planirati rasvetu. Ako je na primer, reč o dnevnoj sobi u kojoj se još jede i radi, rasveta svojom raznovrsnošću mora adekvatno pokriti sve ove aktivnosti.Poželjno je odvojiti izvore svetlosti za veliki sto, radni sto, za čitanje kao i za opšte svetlo za celo prostor.
Ljudski vid slabi sa godinama, za istu aktivnost je prosečnom šezdesetogodišnjaku potrebno dvostruko više svetlosti od prosečnog tridesetogodišnjaka.
U istim svetlosnim uslovima (istim količinama svetlosti), sobe sa tamnim zidovima i podom deluju znatno tamnije od onih koje su okrečene svetlim tonovima i koje imaju tepih u nekoj nežnijoj nijansi.Ovo se dešava jer tamnije boje ne reflektuju svetlost.
Odnos svetla i senki igra važnu ulogu u osvetljavanju prostorija. Ravnomerno osvetljena prostorija sa malo ili nimalo senki ubrzo postaje nezanimljiva , a boravak u njoj zamoran.
Prilikom kupovine rasvete, birajte svetiljke koje odgovaraju stilu cele prostorije, koje dugo traju, lako se održavaju i kojima se lako rukuje.

Koriscenje svetlosti i boja

 


Iskoristite prirodnu svetlost, dopustite da se ona što više prostire kroz sve prostorije. Koristite staklene pregrade sa zamućenim ili teksturiranim staklom, što će omogućiti veće propuštanje svetlosti.

Pri bojenju zidova koristite svetle boje koje će učiniti prostoriju prostranijom.Koristite i vizuelne efekte (uzdužne ili poprečne šare , teksturu,borduru…) da istaknete pojedine dimenzije prostorije.

Psihološki efekti koje određeni tonovi izazivaju kod ljudi:
o Ružičasti tonovi izazivaju osećaj topline.
o Žuto Vas čini veselijim.
o Na belom se sva prljavština i neravnine mnogo bolje vide.
o Azurno-plava Vas smiruje.
o Tamne boje Vas čine melanholičnim, …

Iskoristite prostor u potpunosti

 


Ukoliko je visina plafona veća od standardnih 2,60m razmislite o ugradnji spuštenog plafona koji, pored estetskog, ima i ekonomski efekat uštede u zagrevanju prostorije.
Napravite policu ili šank kao pregradu koja će prostor podeliti na više manjih udobnih celina.


U prostorima sa nedostatkom kvadrature, mozete napraviti mali sto (policu) za rucavanje kojim spajate kuhinju i trpezariju u jedan prostor.

Na neiskorisćenim mestima (npr. ispod umivaonika, ili iznad frižidera)možete postaviti ormariće i viseće elemente u koje možete smestiti veliku količinu stvari i time izbeći glomazne plakare i police koje zauzimaju dragoceni prostor.
Vrata u prostorijama koja se često otvaraju možete zameniti kliznim vratima, što će učiniti prostorije praktično spojenim, čime dobijate veću prostoriju.
Možete zameniti kadu tuš-kabinom, bojler staviti iznad veš mašine. Time ćete uštedeti na prostoru, ali i energiji, jer se pri tuširanju potroši mnogo manje tople vode.
Par trikova da vizuelno prosirite prostor

Par trikova da vizuelno prosirite prostor
Na zidovima i vratima plakara ugradite velika ogledala.


Ako je kuhinja izolovana, vrata možete zameniti kliznim vratima ,možete srušiti deo zida između kuhinje i trpezarije što ce kuhinju učiniti otvorenijom i prostranijom. Korišćenjem odgovarajućeg tona pri krečenju, kao i odgovarajućeg nameštaja koji zauzima malo prostora (npr. barskih stolica umesto običnih stolica).


U malim prostorijama, zidovi se mogu vizuelno prosiriti. Najbolji utisak vizuelnog prosirenja prostorije se postize primenom pregradnih polica i bojenjem svetlim i blagim tonovima hladnih boja. U takvoj sobi ne treba upotrebljavati kontraste boja.

Podne obloge
Podovi mogu biti topli i hladni. U tople se ubrajaju brodski parketi, podovi, laminati i tepisi, a u hladne keramičke pločice i kamen.
Drvene podove često upotrebljavamo u dnevnim i spavaćim sobama. Podovi od pločica i kamena dobri su za vlažne prostore,kao sto su kuhinje i kupatila. Možemo kombinovati ove dve vrste materijala dobijajući toplo-hladnu atmosferu.

Parket
Podna obloga kao sto je parket sastoji se od parketnih pločica – parketa. Proizvodi se od više vrsta drveta, uglavnom hrasta, bukve, jasena. Iako je ova vrsta obloge dosta skuplja, često se koristi u našim domovima. Parket se premazuje zaštitnim sredstvima i kao takav je dugotrajan i lak za održavanje.

Laminat
Laminat je napravljen od iverice, sa gornjom površinom obrađenom tako da može biti najrazličitijih boja i dezena. Laminat se lako postavlja i lako održava, ima izuzetnu otpornost na habanje, udarce, ogrebotine i cigarete. Mogtu se naći u različitim dezenima koje verno imitiraju drvo, kamen, pločice. Laminat se može kombinovati u svakom ambijentu, zavisno od teksture uklapa se i uz moderan ali i uz stilski nameštaj. Zanimljivi su tamni laminati, koji mogu da se kombinuju sa svetlim zidovima i plafonom, čime dobijate posebnu romantičnu atmosferu, crno-beli ambijent, u koji je dovoljno dodati samo još jednu toplu boju na komadu nameštaja.

Brodski pod
Brodski pod je napravljen od drvenih dasaka , koje mogu biti u svojoj prirodnoj boji, ili bojene različitim bojama za drvo, i lakirani specijalnim premazima za zaštitu drveta. Kod brodskog poda možete zanimljiv efekat postići ostavljanjem dasaka neobrađenim, nelakiranim, time dobijate prirodan, rustičan ambijent, koji možete kombinovati sa nekim komadom starinskog nameštaja .

Keramičke pločice
Pločice su uvek u trendu. Ne propuštaju vodu i idealne su za kuhinje i kupatila, ali ih možete koristiti i u drugim prostorijama vašeg doma. Bojama i teksturama mogu potpuno da osveže i daju poseban karakter ambijentu. U ponudi pločica za kupatilo i kuhinju dizajneri su dali gotova rešenja za sve elemente i samim tim olakšali pravljenje krajnjeg izbora. Pločice ćete naći u svim dimenzijama. Mogu se naći i pločice nepravilnih ivica u rustičnom stilu. Ako imate kupatilo manje površine upotrebite pločice manjih dimenzija.

Vrste laminata i odrzavanje
Laminat kao podna obloga, sastoji se od 80 – 90 % drveta.Tolika koncentracija i jeste razlog da on poprimi dobre, ali i loše osobine drveta. Laminat se dobija presovanjem drvne prerađevine na visokoj temperaturi uz dodatak sintetičkih smola. Krajnji izgled dobija se lepljenjem četiri osnovna sloja koji se pod veoma velikim pritiskom međusobno stope. Dobijena obloga poseduje izuzetne osobine kao što su otpornost na mehaničke (neosetljiva je na udarce i ogrebotine), hemijske (ne menja se pod uticajem ultraljubičastih zraka) i termičke (otporna je na temperature i do 180ºC) uticaje. Laminat se u Evropi počeo koristiti ranih sedamdesetih , a pravi proboj na tržište je doživeo osamdesetih kada se masovno počeo koristiti u Americi.


Sastavljen je od četiri, odnosno pet slojeva.

Nosivi sloj, to su različite vrste ploča napravljene od drvnih prerađevina.One nose sve ostale slojeve i daju čvrstoću laminatu. Pored ovoga moraju da obezbede dobar prihvat na podlogu, stabilnost i otpornost na vlagu. Za proizvodnju laminata, najčešće se koriste HDF ploče (vlaknaste ploče velike gustoće – high density fibreboard). Odlikuje ih homogena struktura, velika čvrstoća na savijanje i veoma dobro podnošenje pritiska. U mnogo manjoj meri se koriste MDF ploče (ploče srednje gustoće kao što je šperploča medium density fibreboard). One su znatno lošije od HDF ploča u pogledu tehničkih karakteristika pa postoji tendencija njihovog dugoročnog povlačenja sa tržišta u smislu nosivog materijala.
Dekorativni sloj, to je papir na kome je odštampan odgovarajući dezen i laminatu daje lep estetski izgled. Postavlja se sa gornje strane nosive ploče. Na njemu mogu biti odštampane slike različite vrste drveta, raznog kvaliteta, zatim mogu da budu nanesene slike mramora ili nekog drugog prirodnog kamena, a naprosto mogu se odštampati i raznobojni tonovi sa određenim dekoracijama. Mogućnosti su neograničene .

Vezni sloj se nalazi između nosivog i dekorativnog sloja. To je lepak na bazi melamina i poliuretana a služi da dobro spoji ova dva sloja. Zaštitni sloj (overlay) Ovaj sloj se nanosi preko dekorativnog sloja. Uloga mu je da obezbedi potrebne osobine laminatu kao što su tvrdoća, otpornost na habanje , svetlost, vlagu, prljavštinu i slično. On se obično sastoji od lake prozirne papirne folije koja je natopljena veštačkom smolom (najčešće melaminska smola). Dodavanjem još nekih primesa, kao što je korund, povećava se njegova postojanost na grebanje. Pored ovoga u njega je moguće utisnuti, pomoću čeličnog valjka, fine kanale i nabore koji se mogu opipati na prirodnom drvetu. Kako se ta udubljenja na providnoj foliji poklapaju sa bojama i šarama na papiru, imitacija drveta je potpuna.
Balansni sloj, ovaj sloj se nanosi sa donje strane laminatne ploče. Služi, pre svega, za postizanje ravnoteže napetosti u odnosu na slojeve sa gornje strane nosivog sloja, takođe štiti od vlage iz podloge. Ovo sprečava ulegnuće laminata u sled upijanja vlage. Sloj se sastoji od papira impregniranog smolom.

Natronski papir, posebne vrste laminata imaju još jedan sloj koji se nalazi između nosivog sloja i dekorativnnog sloja. Taj sloj se sastoji iz jednog ili više natornskih papira. Ovakvi laminati imaju izuzetno otpornu površinu i koriste se, uglavnom, za podove javnih ustanova gde postoje veliki zahtevi u pogledu otpornosti na habanje. Ovi laminati su poznati pod oznakom HPPL (High Presssure Laminaate).

Laminat se klasifikuje u nekoliko vrsta u odnosu na sastav, vrste sintetičkih smola koje su upotrebljene, upotrebljeni pritisak i temperaturu pri presovanju.

HPL (high pressure laminates) jako presovani laminat
• LPH (low pressure laminates) slabo presovani laminat
• LPL melamin, u proizvodnji korišćene samo melaminske smole
• LPL poliester, u njegovom sastavu dominiraju poliesterske smole
• LPL melamin – akril, hemijska mešavina keselinsko – akrilnih i akrilno – melaminskih smola

Laminat se klasifikuje i u odnosu na uslove njegove eksploatacije,u dve grupe laminata.Svaka od njih se deli na još tri podgrupe u odnosu na frekventnost prostora.
• Laminati koji nose oznake 21, 22, 23 namenjeni su za kućnu upotrebu,
• Laminati sa oznakama 31, 32, 33 koriste za javne prostore gde odredene osobine, kao što su tvrdoća i otpornost na habanje, moraju posebno biti izražene.

Prvo razmislite gde ćete postaviti laminatni pod. Kada se to zna, potrebno je odabrati proizvod pogodan za određenu namenu. Nije svejedno da li će se laminat koristiti u dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili u hodniku. Podovi u dnevnoj sobi se više koriste nego oni u spavaćoj sobi, dok je laminat na stepenicama više izložen habanju nego onaj u dnevnoj sobi.

Treba odabrati tip laminata koji će biti otporan na određeni nivo habanja ,a opet da se ne kupuje izuzetno otporan laminat za kojim nema potrebe i time uštedi određena finansijska sredstva.
Idealni uslovi za laminat su temperatura između 18 do 20ºC, sa relativnom vlažnošću od 40 do 70ºC. U uslovima povećane vlažnosti u zimskom periodu neophodno je pojačati grejanje jer prevelika vlažnost može da izazove bubrenje laminata. Obrnuto, pri smanjenoj vlažnosti, koja može biti izazvana podnim grejanjem, predlaže se korišćenje osveživača vazduha. Smanjena vlažnost može izazvati skupljanje laminata i razdvajanje letvica.
Novi laminat ima tvrdu i nepropusnu površinu i prljavština slabo prijanja na nju. Za povremeno čišćenje treba koristiti neko od namenskih sredstava koja se mogu naći na tržištu. Površinu je dovoljno prebrisati oceđenom, tek vlažnom krpom. Ni pod kojim uslovima ne treba koristiti vosak ili sredstvo za poliranje. Takođe, šmirglanje i lakiranje nije dozvoljeno. Pored ovoga, izbegavati korišćenje čistača na paru.

Kontakt

Molersko farbarska radnja AG-ADAPTACIJA ZR
Brace Jerkovica br.165
11.000 Beograd
PIB : 106030587
MB : 61760121

Mašinski moleraj

10 godina iskustva
Najnovija tehnologija
Garancija kvaliteta

AncoraThemes © 2021. All rights reserved.

Translate »