Mašinsko gletovanje

Masinsko gletovanje odlikuje mnogo brzi rad od klasicnog gletovanja.
To je presudno za vece objekte i za sve poslove gde je jako bitan rok zavrsetka radova.
Masinsko gletovanje najbolje opisuje izraz : BRZO I KVALITETNO .

Gletovanje je ravnanje zidova zavrsnim slojem da se na zidu ne bi videle razne rupice, ispupcenja, crtice i ostala ostecenja zidova. Kada je u pitanju gletovanje zidova, to je vec posao koji bi trebalo da odradi profesionalac. Zahteva uvezbanu tehniku i kvalitet nanosenja mase. Vrlo bitna stavka je priprema povrsine zida za nanosenje glet mase, da bi glet masa imala za sta da se veze. Posebnu paznju treba obratiti i na izbor glet mase jer od nje zavisi potrosnja boje, broj premaza, kompleksnost zavrsnog postupka kao i sam finalni izgled. Masa za gletovanje se moze nabaviti zamesana sa vodom koja je spremna za nanosenje, i masa koja je u prahu i omogucava Vam da je mesajuci sa vodom prilagodite podlozi i tehnici kojom radite.

Postoje dve vrste gletovanja: rucno i masinsko. Rucno gletovanje se koristi za manje povrsine, a vece se rade masinama. Prednosti masinskog gletovanja su mnogo brze i kvalitetnije obavljen posao, usteda na materijalu. Preporucuje se za vece povrsine i prazne stanove. Masinsko gletovanje zidova i gletovanje plafona se vrsi u praznim prostorijama. Cene izvodjenja radova zavise od kvadrature, ali je formirana jedna standardna cena za vece kvadrature 2,5 eura sa materijalom, za klasican moleraj i rad sa poludisperzionom belom bojom. Ukoliko se rade manje kvadrature i zidovi boje u tonu cene su 3 eura po kvadratu sa materijalom. Pojavom masina na trzistu posao gletovanja se skracuje vremenski nekoliko puta i fizicki je laksi.

Masina za gletovanje ima kapacitet nabacivanja gleta od 500 do 1.000 kvadrata dnevno.
To je dakle prva prednost masine, mogucnost nabacivanja velike kvadrature. Druga prednost masinskog rada je gletovanje prvog sloja koje se moze obavljati bez peglanja materijala gletaricom, dakle prvi sloj gleta samo  nanesemo na zidove i ostavimo da se osusi, tu vrsimo samo delimicno gletovanje tamo gde procenimo da je potrebno.
A drugi sloj se kompletno gletuje i time se dobija dosta na vremenu. I kao treca prednost i mozda najvaznija za same molere je gletovanje plafonskih povrsina sa poda, dakle nema stajanja na merdevinama po ceo dan, Masinom nanesemo glet, i kada dodje red na gletovanje leptir hoblama vrsimo gletovanje sa poda.

no images were found

Translate »