Stolarija

BOJENJE STOLARIJE LAKOVIMA NA VODENOJ BAZI
Postupak pripreme za farbanje je naravno najvažniji, jer od njega zavisi da li će nam lak izdržati duže ili kraće vreme.
Rad preko starog laka. Prvo je potrebno dobro izšlajfovati sve površine (ručno ili mašinski) i to prvo grubom šmirglom (npr. 80-100). Za ovaj postupak je najbolje koristiti električne ručne šlajferice, veoma su efikasne u postizanju željenog rezultata. Možemo isti posao da radimo i sa fenom za skidanje boje i lopaticom mada cemo morati ponovo upotrijebiti brusni papir, a ujedno se mora paziti da se ne izgori materijal koji pripremamo za lakiranje tj. drvo.Danas postoje šlajfarice koje imaju mogućnost sakupljanja prašine te je posao znatno čistiji.
Gitovanje. Sve oštećene površine je potrebno gitom zagladiti, opet ne insistirati da sve bude perfektno zaglađeno jer vas čeka još jedna operacija šlajfovanja. Naravno ne treba stavljati debeo sloj, biće velika muka da se to posle zaravna.Prilikom gitovanja koristiti vodene gitove koji se mogu nabaviti u željenoj boji drveta na kojem radite npr. bor, jela, hrast,mahagoni itd.
Završno šlajfovanje treba obaviti šmirglom finije granulacije (npr. 120-140) gde pokušavamo da dobijemo savršeno glatku površinu. Nakon lakiranja svaka neravnina će se prepoznavati.
IMPREGNACIJA Za sam postupak Impregnacije postoje 2 načina da se izvedu: četkom i potapanjem. Nikako špricanjem…
Sama činjenica da je drvo organskog porijekla ukazuje nam da dobro upija vlagu tj.vodu.Tako VODENE impregnacije dobro prodiru u drvo i samim tim štite ga jer u sebi sadržavaju insekticide,fungicide i UV filtere što je veoma bitno kod postojanosti boja. Ukoliko je stolarija nedavno ofarbana uljanim i nitro bojama onda je beznačajno šlajfati do drveta već treba na postojeći premaz ponovo nanijeti iste materijale tj.samo lakove. U koliko se radi o starom premazu koji je ispucao a drvo je ispod njega zdravo onda vrijedi strugati.Ovo govorim jer ulje i voda kako nam je poznato ne podnose se i ne mešaju se jedno s drugim.Druga prednost vode je u tome sto ulje drvo rastura i ono pod njim puca dok to sa vodom nije slučaj.Posle Impernisanja VODENOM IMPREGNACIJOM potrebno je sušenje min. 2 sata,a nakon toga preći lagano vodobrusnim šmirglom 400 da bi se otklonile dlačice.
Sledeći korak je nanošenje VODENOG OSNOVNOG LAKA ILI TEMELJA ZA VANJSKU UPOTREBU..
Osnovne Vodene lakove imamo transparentne i bele u zavisnosti sa kojom bojom radite .Ovi osnovni vodeni lakovi se nanose špricanjem ili četkom, a pre toga se razređuju običnom vodom 3-5% .U koliko se odlučite špricati dizna na šprici mora biti 2.5 a radni pritisak 3 bara.Debljina sloja se nanosi dok ne počne lak da bijeli.Vrlo je bitna temperatura prostorije gdje radite i vlažnost vazduha.T=20 stepeni C , a vlažnost 80% .Ovo je bitno iz razloga sušenja jer ukoliko je visoka temperatura može doći do sušenja gornjeg površinskog sloja laka te isti neće moći povratiti svoju prozirnost.Ovaj osnovni lak se suši 6-8 sati, a nakon toga se lagano brusi vodobrusnim šmirglom 400.
Sledeći korak je nanošenje ZAVRŠNOG VODENOG LAKA ZA VANJSKU UPOTREBU.
Ovo napominjemo Vanjsku upotrebu jer postoje i lakovi za unutrašnju upotrebu.Oni su čvršći i krući dok su vanjski mekši i elastičniji i samim tim prate rad drveta do 5% . Te iz tog razloga ne pucaju kao ostali lakovi što im je još jedna od prednosti nad uljanim i nitro lakovima, a isto tako i ne žute.
Završni Vodeni lak se upotpunosti upotrebljava kao i osnovni vodeni lak-temelj. Ovi lakovi su u max. sjaju 50%

Kontakt

Molersko farbarska radnja AG-ADAPTACIJA ZR
Brace Jerkovica br.165
11.000 Beograd
PIB : 106030587
MB : 61760121

Mašinski moleraj

10 godina iskustva
Najnovija tehnologija
Garancija kvaliteta

AncoraThemes © 2021. All rights reserved.

Translate »